Μάθετε περισσότερα για τον στιγμιαίο καφέ

Posted in Διατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Ο στιγμιαίος καφές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατανάλωση του αυξάνεται κατακόρυφα ενώ είναι γρήγορος και εύκολος στην παρασκευή.

Οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται στον καφέ φίλτρου και τον συνδέουν με αρκετά οφέλη για την υγεία του χρήστη. Επειδή όμως δεν γίνεται κάποια αναφορά στον στιγμιαίο καφέ, η κοινή γνώμη τον κατατάσσει σε μία διαφορετική κατηγορία. Ας μάθουμε περισσότερα.

Τί είναι ο στιγμιαίος καφές;

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένας τύπος καφέ που παρασκευάζεται με αφυδάτωση του εκχυλίσματος καφέ που έχει προέλθει μετά το φιλτράρισμα του αλεσμένου καφέ όπως γίνεται στον καφέ φίλτρου. Με πιο απλά λόγια, ο στιγμιαίος καφές είναι απλό εκχύλισμα αλεσμένου και φιλτραρισμένου καφέ. Αφού έχει παραχθεί ο φιλτραρισμένος καφές, το νερό απομακρύνεται και έτσι απομένουν οι γνωστοί κόκκοι του στιγμιαίου καφέ. Η απομάκρυνση του νερού γίνεται είτε με ζεστό αέρα, είτε με την μέθοδο της κατάψυξης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Και οι δύο μέθοδοι επιτρέπουν την συντήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, του αρώματος και της γεύσης του στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές, μπορεί ευκολότερα να συντηρηθεί, να συσκευασθεί και χρησιμοποιηθεί για γρήγορη παρασκευή καφέ, κρύου ή ζεστού ροφήματος. Ο καφές παρασκευάζεται με προσθήκη 2 μικρών κουταλιών του γλυκού σε κούπα ή ποτήρι, για ζεστό ή κρύο καφέ αντίστοιχα. Η ένταση του αυξομειώνεται ανάλογα με την ποσότητα καφέ που θα προσθέσετε.

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο διεγερτικό στον κόσμο και ο καφές αποτελεί την σημαντικότερη διατροφική πηγή. Παλαιότερα είχε λανθασμένα επικρατήσει η εντύπωση ότι ο στιγμιαίος καφές ήταν η πιο πλούσια πηγή καφεΐνης. Στην πραγματικότητα, περιέχει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από τον κλασσικό καφέ φίλτρου. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίο καφέ, με 1 κουταλάκι καφέ περίπου 2γρ, περιέχει 80 καφεΐνης, ενώ ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου 70-140 mg. Επειδή ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέγουν τον στιγμιαίο καφέ, αντί του φίλτρου. Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή του καφέ χωρίς καφεΐνη.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με οφέλη για την υγεία

Με δεδομένο ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά με άλλα είδη καφέ, έχει ανάλογες δράσεις και στην προαγωγή της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα γενικά ο καφές:

  • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
  • Ενισχύει την μεταβολική λειτουργία και αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer και Parkinson
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη
  • Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία
  • Βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.
  • Προάγει την μακροβιότητα

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τα στοιχεία προέρχονται από επιδημιολογικές μελέτες (μελέτες παρατήρησης και όχι κλινικές μελέτες). Δεν αποδεικνύουν λοιπόν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας αλλά ότι άτομα που έχουν την συνήθεια να πίνουν καφέ, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο.

Εάν αναρωτιέστε πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε, οι μελέτες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν μετά την κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ.

Άλλα σημεία άξια προσοχής

Σίγουρα θα το γνωρίζετε από το περιβάλλον σας, ότι η κατανάλωση καφέ σε ορισμένους ανθρώπους, περισσότερο ευαίσθητους, μπορεί να προκαλέσει άγχος, διακοπτόμενο ύπνο, αδυναμία χαλάρωσης και ξεκούρασης, στομαχικές διαταραχές, τρόμο και ταχυπαλμία. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι εντονότερα από τον στιγμιαίο καφέ.

Όσοι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και επιθυμούν να καταναλώνουν καφέ, θα πρέπει να συνηθίσουν να τον παρασκευάζουν με λιγότερο καφέ, να τον επιλέγουν μόνο τις πρωινές ώρες και αν δεν βρουν λύση, να δοκιμάσουν εκείνον χωρίς καφεΐνη.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart