Μάθετε για το δίκοκκο σιτάρι Ζέας

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Το σιτάρι Ζέας είναι ένα δίκοκκο σιτάρι με την ξεχωριστή επιστημονική ονομασία Triticum Dicoccum, και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ίσως ο αρχαιότερος γνωστός καρπός δημητριακών και αποτελούσε βασικό μέρος της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το αρχαίο του όνομα «ζείδωρος» σημαίνει ότι είναι «δότης ζωής».

Στην εμφάνιση του μοιάζει αρκετά με το κλασσικό σιτάρι, αλλά η διαθρεπτική σύσταση του διαφέρει σημαντικά. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η αυξημένη περιεκτικότητα σε:

Φυτικές ίνες Οι περισσότερες φυτικές ίνες προκαλούν εντονότερο κορεσμό, ενώ παράλληλα καθυστερούν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων, προσφέροντας μικρότερη και πιο αργή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Φυτικές πρωτεΐνες – Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από ένα φυτικό προϊόν που περιέχεται στο καθημερινό διαιτολόγιο των περισσοτέρων ανθρώπων, εξυπηρετεί τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και κυρίως κόκκινου κρέατος. Επιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα λυσίνης, ενός αμινοξέος που εξυπηρετεί την ευκολότερη πέψη των πρωτεϊνών, ενισχύοντας παράλληλα την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Μαγνήσιο – Ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην καλή μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση. Σημαντικά αποτελέσματα προσφέρει και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Πολυφαινόλες – Έτσι απέδειξε μελέτη ερευνητών του τμήματος Φαρμακολογίας, του ΕΚΠΑ. Οι πολυφαινόλες είναι φυτοσυστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είτε αποτελούν παράγωγο του φυσιολογικού μεταβολισμού (π.χ. άσκηση), είτε λόγω της έκθεσης σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. στρες). Οι πολυφαινόλες δρουν απενεργοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα αλλά και τα αγγεία από την οξείδωση της LDL.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δίκοκκου σιταριού και των προϊόντων του περιλαμβάνεται η μειωμένη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η περιεχόμενη γλουτένη παρουσιάζει, σύμφωνα με μετρήσεις, μειωμένη τοξικότητα. Το στοιχείο αυτό δεν επιτρέπει την κατανάλωση προϊόντων με δίκοκκο σιτάρι από άτομα με κοιλιοκάκη αλλά εξυπηρετεί εκείνους με ευαισθησία στην κατανάλωση του, που τους ταλαιπωρούσε σειρά συμπτωμάτων. Μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χρήση τέτοιων αλεύρων μπορεί να μειώσει περαιτέρω την εμφάνιση της νόσου ή ακόμα και της ευαισθησίας.

Μέχρι πριν από 100 χρόνια, το δίκοκκο αλεύρι ή αλεύρι Ζέας ήταν το κύριο αλεύρι στην Ελληνική παραγωγή.  Σταδιακά αντικαταστάθηκε από πιο εύκολα στην χρήση άλευρα με μικρότερο κόστος.

Ψωμί από δίκοκκο αλεύρι θα βρείτε σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ, σε φέτες του τοστ, αλλά και σε ορισμένους φούρνους. Προσέξτε πάντα να επιλέγετε ολικής άλεσης!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart