Διαλέξτε το σωστό ψωμί για την βελτίωση της θρέψης και της υγείας

Posted in Διατροφή και παθολογικές καταστάσειςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Το ψωμί μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε υγιεινού διαιτολογίου. Ορισμένα όμως είδη ψωμιού υπερτερούν και πρέπει να τα επιλέγεις.

Οι υδατάνθρακες συχνά και για πολλούς είναι στην κορυφή της λίστας των συστατικών που πρέπει να περιορίσουν για να ελέγξουν το βάρος τους. Το ψωμί είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Μπαίνει πρώτο στο στόχαστρο και η πρώτη σκέψη είναι ο αποκλεισμός. Είναι από τις πιο συχνές εκφράσεις που ακούω από όσους θέλουν να ξεκινήσουν μία δίαιτα.

Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή δυσκολεύει την προσπάθεια ελέγχου της διατροφής. Το ψωμί είναι το πλέον εύκολο και ευχάριστο τρόφιμο. Όταν μάλιστα επιλεχθεί σωστά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επαρκή θρέψη προσφέροντας ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Προσωπικά, απολαμβάνω το ψωμί στο πρωινό μου γεύμα και αποτελεί εύκολη και ευχάριστη λύση για το γεύμα στο γραφείο, το οποίο συχνά είναι ένα σάντουιτς.

Τα συστατικά και η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται ορίζουν την θρεπτική αξία αλλά και την γεύση του τελικού προϊόντος. Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχετε.

Επιλέξτε ολικής άλεσης : Ο τίτλος ολικής άλεσης αναφέρεται στην επεξεργασία του σιταριού. Στην προκειμένη περίπτωση, το σιτάρι αλέθεται μαζί με τον φλοιό, ενώ σε άλλη περίπτωση ο φλοιός αφαιρείται και χρησιμοποιείται μόνο το ενδόσπερμα. Στον φλοιό όμως υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και των φυτικών ινών. Η επιλογή ολικής άλεσης ψωμιού συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, οι οποίες με την σειρά τους προάγουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης και την μείωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Προτιμήστε αλεύρι ζέας ή dinkel: Αποτελεί επιλογή που από την φύση της επιτρέπει την μεγαλύτερη προστασία των θρεπτικών συστατικών του. Και τα δύο μέρη του σπόρου (δίκοκκο σιτάρι), καλύπτονται από έναν φλοιό που επιτρέπει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία στο τελικό προϊόν. Περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών Β1 και Β6 και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο.  

Προσθέστε διάφορους ξηρούς καρπούς και σπόρους chia: οι περισσότεροι ξηροί καρποί, όπως το σησάμι και ο ηλιόσπορος, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά που μπορούν να εμπλουτίσουν την γεύση του ψωμιού και παράλληλα να βελτιώσουν ορισμένα χαρακτηριστικά του. Η προσθήκη υγιεινών λιπαρών στο ψωμί μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας έτσι στο καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αλλά και τον ευκολότερο έλεγχο του βάρους. Συγκεκριμένα, οι σπόροι chia αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου και φυτικών ινών.

Καταλήγοντας…

Χρησιμοποιήστε το ψωμί ως σύμμαχο σας, απολαύστε την κατανάλωση του και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.

  • Αγοράστε ψωμί για το τοστ σας που να είναι ολικής άλεσης. Προτιμήστε από δίκοκκο σιτάρι που χρειάζεται μικρότερη χρήση χημικών για την παραγωγή του και είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προτιμήστε αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην γεύση. Αν όμως αυτό συμπίπτει με ένα ψωμί που περιέχει ξηρούς καρπούς όπως σπόρους chia, τότε βρίσκεστε στην ιδανική επιλογή.
  • Για όσους γυμνάζονται, θυμηθείτε ότι η προσθήκη κινόας στο ψωμί, αυξάνει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart