Διαλέξτε το κατάλληλο ψωμί και διώξτε τις ενοχές!

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Για αρκετούς, η κατανάλωση ψωμιού αποτελεί μία ένοχη απόλαυση. Ανησυχούν για την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τον πιθανό του ρόλο στην αύξηση του βάρους και την επιβάρυνση της υγείας τους. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τον ψωμί είναι πολλές και ο διαχωρισμός της αλήθειας από τον μύθο, ιδιαίτερα δύσκολος. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τις σημαντικότερες και να καταλήξουμε στην σωστή επιλογή που θα προάγει την υγεία, την ρύθμιση του βάρους αλλά και την απόλαυση της καθημερινής κατανάλωσης ψωμιού.

Το ψωμί προσφέρει μόνο κενές θερμίδες- ΜΥΘΟΣ

Τα περισσότερα δημητριακά αποτελούνται από 3 μέρη. Το ενδόσπερμα, τον φλοιό και το φύτρο. Το λευκό ψωμί προέρχεται από αλεύρι που περιέχει μόνο το ενδόσπερμα, ενώ το ολικής άλεσης περιέχει και τα 3 μέρη. Αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται στον φλοιό και το φύτρο. Ακόμα όμως και το λευκό ψωμί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το ολικής άλεσης ψωμί είναι ακόμα πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά και πρέπει να αντικαθιστά το λευκό τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Κόβοντας το ψωμί, θα χάσουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε σωστά. Δηλαδή να προσθέσουμε την ολική άλεση στην διατροφή μας.

Το ψωμί οδηγεί στην αύξηση του βάρους – ΜΥΘΟΣ

Το ψωμί δεν αποδίδει πολλές θερμίδες. Επιλέγοντας ολικής άλεσης ψωμί, επιτυγχάνετε υψηλό επίπεδο κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο. Βοηθάει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει το αίσθημα της όρεξης. Δεν συμβαίνει το ίδιο, τρώγοντας λευκό ψωμί. Είναι γεγονός ότι μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση λευκού ψωμιού με αύξηση του κοιλιακού λίπους.

Διαλέξτε το ψωμί που θα σας προσφέρει υγεία και απόλαυση

Επιλέξτε ολικής άλεσης

Είναι περισσότερο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες εξυπηρετούν την ομαλή λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου, μειώνουν την απορρόφηση λίπους, δημιουργούν μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προκαλούν εντονότερο κορεσμό. Είναι επίσης πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας στην συνολική ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Προσφέρει ενέργεια για περισσότερο χρόνο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει, πέπτονται και απορροφούνται σταδιακά, δίνοντας ενέργεια για περισσότερο χρόνο. Η ιδιότητα αυτή είναι σημαντική τόσο για κάποιον που εργάζεται για αρκετές ώρες στο γραφείο του, όσο και για τον αθλητή που χρειάζεται ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν το αλεύρι προέρχεται από δίκοκκο σιτάρι, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πλουσιότερο σε ορισμένα μικροστοιχεία.

Ψωμιά με λειτουργικό χαρακτήρα

Ένα τρόφιμο έχει λειτουργικό χαρακτήρα όταν η κατανάλωση του στο καθημερινό διαιτολόγιο, μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας. Επιλέγοντας το ψωμί ολικής άλεσης, ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα. Τα επιπλέον όμως συστατικά του, μπορούν να δώσουν μία διαφορετική-λειτουργική ταυτότητα στο ψωμί. Πιο συγκεκριμένα, η προσθήκη παραδοσιακών σπόρων όπως της κινόας και chia, κάνουν το ψωμί πλουσιότερο σε πρωτεΐνη (η κινόα είναι πηγή πρωτεΐνης) και σε ω-3 λιπαρά οξέα (οι σπόροι chia είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα).

Η σύγχρονη διατροφή υπολείπεται σε ω-3 λιπαρά οξέα και η αύξηση της πρόσληψης τους μέσω της κατανάλωσης ψωμιού, συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα, στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων αλλά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Συμπερασματικά, το λευκό ψωμί έχει σίγουρα χαμηλότερη θρεπτική αξία από το ολικής άλεσης. Η επιλογή όμως ψωμιού ολικής άλεσης εξυπηρετεί την θρέψη και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε διαιτολόγιο. Σύγχρονα ψωμιά, με προσθήκη παραδοσιακών σπόρων και  άλευρων όπως δίκοκκου σιταριού, μπορούν να δώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν, προσφέροντας συγκεκριμένα οφέλη στην υγεία των καταναλωτών και ξεχωριστή γεύση και απόλαυση. Η εποχή του ψωμιού «πολυτελείας», πέρασε. Ζήτω το ψωμί της νέας εποχής με εξαιρετική γεύση και λειτουργικό ρόλο!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart