Η κοιλιοκάκη είναι μία κατάσταση που με την διάγνωση της, ακολουθεί το άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του. Από τη μία πλευρά, η κοιλιοκάκη δεν έχει θεραπεία, από την άλλη όμως, μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλές διατροφικές προσαρμογές χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Με την κατάλληλη διατροφή, μπορούν να αποφευχθούν όλες οι επιπλοκές και το παιδί να ζει μία φυσιολογική ζωή.
Πριν φτάσει κάποιος στην διάγνωση της κοιλιοκάκης, οπωσδήποτε έχουν προηγηθεί αρκετές εξετάσεις και το παιδί έχει αντιμετωπίσει αρκετά συμπτώματα όπως διαρροϊκές κενώσεις, μειωμένη όρεξη, κοιλιακό φούσκωμα και πόνους και διαταραχές στο βάρος. Αν τα συμπτώματα υπάρχουν αρκετό καιρό, τότε συχνά συνοδεύονται από την καθυστέρηση της ανάπτυξης ή σιδηροπενική αναιμία ή πόνους στις αρθρώσεις και διαταραχές στον ύπνο. Έτσι το παιδί έχει ήδη ταλαιπωρηθεί και επιζητά την λύση του προβλήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, η λύση ακούει στην αλλαγή και πιο συγκεκριμένα στον αποκλεισμό ορισμένων διατροφικών επιλογών.
Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης απαιτεί μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη των σιτηρών. Έτσι πρέπει να αποκλείονται όλα τα αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά και γενικότερα τα προϊόντα που περιέχουν άλευρα σιτηρών. Η γλουτένη όμως χρησιμοποιείται ευρέως και στην βιομηχανία τροφίμων, για την παρασκευή ενός μεγάλου αριθμού διατροφικών προϊόντων όπως διάφορα είδη σάλτσας, έτοιμων μικρογευμάτων κ.α. Για την καλύτερη εξέλιξη των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχει βρεθεί ότι ακόμα και ίχνη γλουτένης μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ακόμα λοιπόν και η επαφή τροφίμων που δεν περιέχουν γλουτένη, με επιφάνειες που προηγουμένως μπορεί να πέρασαν τρόφιμα με γλουτένη, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Για την ενημέρωση του παιδιού και την αποφυγή αντιδράσεων, ο γονέας πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις διατροφικές προσαρμογές που θα πρέπει να κάνει το παιδί.
Πρέπει να εκπαιδευθεί πολύ καλά και να γνωρίζει όλες τις διατροφικές «παγίδες» και πως να τις αποφεύγει. Η ξεκάθαρη και σίγουρη οδηγία για όσα πρέπει να προσέξει αλλά και να κάνει το παιδί, είναι προϋπόθεση. Στην τακτική αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει να ορίζει στο παιδί τι μπορεί να επιλέγει και να μην εστιάζει σε όσα το παιδί πρέπει να αποφεύγει. Να έχει δηλαδή μία θετική προσέγγιση και όχι αρνητική. Ευτυχώς, η βιομηχανία τροφίμων εξυπηρετεί στην κατεύθυνση αυτή, παρασκευάζοντας τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης αλλά και ιδιαίτερα γευστικά. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ανάλογα προϊόντα υστερούσαν σε γεύση και υφή.
Προϊόντα των τελευταίων ετών, όπως οι κρακινέτες χωρίς γλουτένη μπορούν να αποτελούν τις καθημερινές επιλογές του παιδιού, ως συνοδευτικά στα λαδερά, τα όσπρια, το κρέας αλλά και στα σνακ του με λίγο τυρί ή μέλι. Τα μπισκότα χωρίς γλουτένη, με γεύση πορτοκαλιού ή κακάο, μπορούν να προσφέρουν την λύση, όταν το παιδί επιθυμεί ένα γλυκό, χωρίς να χάνουν την απολαυστική τους γεύση ! Μπορούν να συνοδεύσουν το γάλα τους ή το γιαούρτι, να μεταφερθούν και να αποτελέσουν ένα εύκολο σνακ στο σχολείο ή και να χρησιμοποιηθούν σαν συστατικό μίας πιο σύνθετης παρασκευής, όπως ένα σπιτικό γλύκισμα με ζελέ και γιαούρτι ή φρούτα. Άλλωστε τα μπισκότα είναι και το αγαπημένο σνακ των παιδιών!
Η διατροφή ελεύθερη γλουτένης συστήνεται να ακολουθείται από όλη την οικογένεια.
Με τον τρόπο αυτόν, η αλλαγή των διατροφικών επιλογών και συνηθειών καθίσταται λίγο ευκολότερη για το παιδί. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην προσαρμογή της διατροφής στο σχολείο, τα παιδικά πάρτυ και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Θα πρέπει να δείξετε και να αποδείξετε στο παιδί ότι προσπαθείτε όλοι για την καλύτερη υγεία και ανάπτυξη. Νιώστε και εσείς ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβάλλει πραγματικά στην καλύτερη υγεία.
Δείτε το δημιουργικά και προσπαθήστε να ξεπερνάτε τα εμπόδια που προκύπτουν μόνο με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση.
Οι πιθανές αποκλίσεις του παιδιού, συνήθως φαίνονται στα συμπτώματα που προκύπτουν. Αντιμετωπίστε τις θετικά και θεωρήστε τις αναμενόμενες. Βρείτε και παρουσιάστε εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχει το παιδί σας και συσχετίστε τις με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Έτσι θα το κινητοποιήσετε να κάνει τις σωστές επιλογές.
Άλλωστε, το παιδί πρέπει να νιώθει ότι είναι «κύριος» των επιλογών του και φυσικά των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτές. Εσείς όμως είστε πάντα δίπλα του να το καθοδηγείτε και να το υποστηρίζετε!