Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του πρωινού γεύματος. Έχουν ταυτιστεί με την παροχή ενέργειας, κορεσμού και θρέψης. Πως όμως συμβαίνουν όλα αυτά και τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση και επιλογή τους;
Παροχή ενέργειας αλλά και καλύτερο μεταβολισμό.
Τα δημητριακά, «εξ’ ορισμού» είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο παρέχει απλής μορφής ενέργεια για την εκκίνηση της ημέρας, μετά από την νυχτερινή νηστεία. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και νιασίνη, το παντοθενικό και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες αυτές είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για να εξυπηρετούν τον μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών, υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βελτίωση της πεπτικής και εντερικής λειτουργίας
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πηγή φυτικών ινών. Συγκεκριμένα τα δημητριακά ολικής άλεσης από σιτάρι και βρώμη, περιέχουν αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες.. Ο συνδυασμός τους εξυπηρετεί την βελτίωση της εντερικής λειτουργίας αλλά και την ευκολότερη αίσθηση κορεσμού. Αποτελούν λοιπόν δεκανίκι για άτομα με δυσκοιλιότητα αλλά και όσους πεινάνε τακτικά.
Ενίσχυση της οστικής πυκνότητας
Άτομα που καταναλώνουν δημητριακά ολικής άλεσης τακτικά, παρουσιάζουν και μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου, χάρη στο περισσότερο γάλα και γιαούρτι που καταναλώνουν. Έτσι, ανάλογα την ηλικία τους αυξάνουν ή συντηρούν την οστική πυκνότητα γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ευκολότερη απώλεια βάρους
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Ισπανίας αξιολόγησε την απώλεια βάρους σε άτομα με διαφορετικά είδη πρωινών γευμάτων. Όσοι κατανάλωναν δημητριακά ολικής άλεσης, παρουσίασαν καλύτερη και πιο θρεπτική διατροφή κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και καλύτερη απώλεια βάρους. Εκμεταλευτείτε το!
Το «μέγεθος» μετράει!
Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Η ποσότητα κατανάλωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόκριση του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάθε τροφίμου. Έτσι υπάρχουν συνιστώμενες μερίδες και ποσότητες κατανάλωσης που εξυπηρετούν την διατήρηση του μέτρου και την αποφυγή των υπερβολών. Φυσικά, αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος κάθε οργανισμού, τις ιδιαίτερες ανάγκες του και την φυσική του δραστηριότητα. Η μετριασμένη κατανάλωση, ακόμα και των δημητριακών ολικής άλεσης από σιτάρι και βρώμη, θα σας δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.