Πέρα από την απόλαυση: Ανακαλύψτε τα οφέλη από την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφή και παθολογικές καταστάσειςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απλότητα της παρασκευής του και η ευχάριστη γεύση του, τον καθιστούν μοναδικό στην κατηγορία του. Στο γραφείο, στο σπίτι, στην παραλία ή στην βόλτα, ο στιγμιαίος καφές έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στην καθημερινότητα. Είναι όμως μόνο απόλαυση; Όχι, η επιλογή του στιγμιαίου καφέ παρουσιάζει οφέλη και στην υγεία χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε εργαστήρια της Ιαπωνίας, ο στιγμιαίος καφές παρουσίασε αντιοξειδωτική ικανότητα 20 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχή των βατόμουρων! Επιπλέον, η αύξηση την ποσότητας χρήσης καφέ, οδήγησε στην αναλογική αύξηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Η ακριβότερες επιλογές στιγμιαίου καφέ είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα συγκριτικά με φθηνότερες επιλογές στιγμιαίου καφέ χαμηλότερης ποιότητας.

Τα οφέλη από την  πρόσληψη αντιοξειδωτικών του καφέ

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει περισσότερα από 100 είδη πολυφαινολών (φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή). Η αυξημένη πρόσληψη τους έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε νευρο-εκφυλιστικές και χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σε μελέτη του 2022, αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ ανέστειλαν την μετατροπή πρωτεϊνικών μορίων σε αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την νόσο του Alzheimer.

Σε άλλη μικρότερη μελέτη, το 2024, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση 3 φλυτζανιών καφέ με αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους.

Ποια είναι η επιθυμητή κατανάλωση καφέ

  • Σε ανασκόπηση μελετών το 2017 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 1 έως 3 ποτήρια καφέ ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο για υπέρταση.
  • Αντίστοιχα το 2016, 4 ποτήρια καφέ ημερησίως, έδειξαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Σε ανασκόπηση του 2022, άτομα με νόσο Parkinson που κατανάλωναν 200 mg καφεΐνης καθημερινά για 6 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση-καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με συστάσεις επίσημων φορέων, το ανώτατο όριο κατανάλωσης βρίσκεται στα 400 mg καφεΐνης. Αυτά μεταφράζονται σε 2-4 περίπου φλιτζάνια καφέ, ανάλογα την περιεκτικότητα καφεΐνης. Ενδεικτικά:

  • Διπλός espresso : ~120 – 160mg
  • 1 κουταλάκι 2gr στιγμιαίος καφές: 80 mg
  • 1 φλυτζάνι καφές φίλτρου: 80-240 mg – ανάλογα την ποσότητα του καφέ
  • 1 φλυτζάνι ελληνικός καφές: 60 mg – (1 κουταλάκι 5γρ)

Ο στιγμιαίος καφές, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και ο πιο εύκολος στην παρασκευή. Επίσης, μπορείς εύκολα να υπολογίσεις την ποσότητα καφέ που θα χρησιμοποιήσεις.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart