Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με μία δραματική κατάσταση του ατόμου που την βιώνει. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν μία ευερεθιστότητα, ληθαργικότητα, ενοχική διάθεση για ότι συμβαίνει, προβληματισμό για θέματα μικρής σημασίας, αδυναμία διασκέδασης και έλλειψη της ευχαρίστησης. Το στάδιο αυτό μπορεί να κρατήσει ένα μεγάλο διάστημα, όπου το άτομο θα παραμένει λειτουργικό και το πρόβλημα αδιάγνωστο. Πιστεύεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πάσχουν από το πρόβλημα της κατάθλιψης στον δυτικό κόσμο. Η εξέλιξη του οδηγεί στην χρήση φαρμακευτικής αγωγής με όλες τις παρενέργειες που την συνοδεύουν.
Βάζοντας τα ω-3 λιπαρά οξέα στην εξίσωση
Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών αποδεικνύει τη συμπληρωματική χρήση ω-3 λιπαρών οξέων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το γεγονός ότι δεν έχουν καμία παρενέργεια, ενώ παράλληλα μπορούν να εξυπηρετήσουν την υγεία του ανθρώπου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, καθιστά την λήψη ω-3 λιπαρών οξέων μία υποσχόμενη λύση στα προβλήματα της εποχής μας, που την τελευταία δεκαετία ερευνάται ολοένα και περισσότερο.
Τα νεότερα δεδομένα
Δύο πολύ πρόσφατες μελέτες είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η πρώτη αφορά μία μετανάλυση όλων των ερευνών, από την αρχή έως και τον Δεκέμβρη του 2022 και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition. Οι περισσότερες έρευνες αξιολόγησαν την επίδραση 1 γρ ή μεγαλύτερης ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων στα συμπτώματα της κατάθλιψης, σε ενήλικες. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η βέλτιστη δόση σύμφωνα με τα αποτελέσματα ήταν το 1,5 γρ ανά ημέρα. Η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης δεν μειώθηκε αλλά τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο ήπια.
Η δεύτερη δημοσιεύεται στο τεύχος του Ιανουαρίου του 2025 και είναι μία κλινική μελέτη που αφορά την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από κατάθλιψη. Χορηγήθηκε 1,2 γρ EPA και 1,0 γρ DHA, δηλαδή από τις δύο δραστικές μορφές ω-3 λιπαρών οξέων που συναντάμε σε ιχθυέλαια. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η χρήση τους μπορεί να έχει και προφυλακτικό ρόλο από την εμφάνιση και την επανεμφάνιση ή την ένταση των συμπτωμάτων.
Τα «παράπλευρα» οφέλη
Συμπληρώστε σε όλες τις πληροφορίες ότι σύμφωνα ακόμα και με την EFSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων), που είναι ιδιαίτερα φειδωλή στην επιβεβαίωση χρήσης ισχυρισμών σε τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, η επαρκής λήψη ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλει στην ανάπτυξη, την εγκεφαλική διαμόρφωση, την ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, την φυσιολογική νεφρική λειτουργία, την μείωση κινδύνου θρομβώσεων και σε λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να αναφέρει κανένα κίνδυνο από την καθημερινή τους χρήση.
Η οδηγία που θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία σας
Η οδηγία είναι απλή. Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά. Επιλέξτε τακτικά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Επιλέξτε αυγά με ω-3 λιπαρά οξέα. Καταναλώστε και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως καρύδια ή ταχίνι ή λιναρόσπορο. Συμπληρώστε την διατροφή σας με ένα αξιόπιστο σκεύασμα υψηλής καθαρότητας και συγκέντρωσης σε μορφή κάψουλας από μία επίσης αξιόπιστη εταιρεία παραγωγής που υποστηρίζεται από επιστημονικές μελέτες. Χρειάζεστε 1 – 1,5 γραμμάριο την ημέρα. Επιλέξτε σκεύασμα που περιέχει περισσότερα ω-3 με την μορφή των EPA. Αν όμως επιλέξετε να δώσετε και στο παιδί σας, επιλέξτε σκεύασμα με περισσότερα DHA που συμμετέχουν στην εγκεφαλική διαμόρφωση. Δεν χρειάζεται να ψάξετε στα ψιλά γράμματα. Το αναφέρουν στην συσκευασία ξεκάθαρα.