- Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από οστεοπόρωση. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πάσχουν 20 εκατομμύρια και στην Ελλάδα, περισσότερες από 500.000 γυναίκες άνω των 50 ετών!
- Το πρώτο σύμπτωμα την οστεοπόρωσης είναι το κάταγμα.
- Η ευκολότερη και πιο οικονομική λύση είναι η πρόληψη, σύμφωνα με Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.
Τι λένε οι αριθμοί
Κατά τους επιστημονικούς κύκλους, η οστεοπόρωση ονομάζεται και «σιωπηλός κλέφτης». Έχει κερδίσει τον τίτλο, επειδή καταφέρνει για σειρά ετών, να «κλέβει» οστική μάζα και πυκνότητα, οδηγώντας το άτομο σε μία σειρά προβλημάτων. Ξεκινάει από ένα κάταγμα, ακολουθούν έντονοι πόνοι, περιορισμός της ικανότητας κίνησης και τελικά έμμεσα η επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης. Η μεγιστοποίηση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης των οιστρογόνων. Μην νομίζετε όμως ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η οστεοπόρωση ξεκινά νωρίτερα και μπορεί να εξελιχθεί πριν την εμμηνόπαυση. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλοί άνδρες πάσχοντες. Τα ποσοστά εμφάνισης δείχνουν ότι 2 στις 10 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη
Για τη αντιμετώπιση της έχουν βρεθεί αρκετά σύγχρονα φάρμακα, αλλά συχνά δεν επαρκούν για να προλάβουν τα συμπτώματα και την ταλαιπωρία. Αντιθέτως, η πρόληψη έχει σίγουρη επιτυχία! Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας και ορισμένες απλές οδηγίες κίνησης και διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και η τακτική και ήπια σωματική δραστηριότητα.
Πρόσφατα όμως στοιχεία από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) που έγινε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των ηλικιών, έδειξε ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων και το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D εξυπηρετεί την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Ο συνδυασμός λοιπόν της χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου με την μειωμένη απορρόφηση του λόγω χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης D είναι ένας από τους λόγους εμφάνισης της οστεοπόρωσης και της ταχύτερης τελικά γήρανσης.
Οι πρακτικές οδηγίες
Για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο, πρώτος πάροχος και γνωστός σε όλους είναι το γάλα και το γιαούρτι. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα αποφεύγουν είτε λόγω δυσανεξίας, είτε λόγω πεποίθησης. Το τυρί, περιέχει ασβέστιο αλλά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι, παρουσιάζει χαμηλή δυνατότητα απορρόφησης. Εναλλακτικές πηγές φυτικής προέλευσης είναι τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το μπρόκολο και τα όσπρια. Στην ίδια κατεύθυνση, υπάρχουν και άλλα σύγχρονα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Η τακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχει ψωμί του τοστ με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε βιταμίνη D. Έτσι, ένα τρόφιμο που εντάσσεται εύκολα στην καθημερινή διατροφή κάθε ανθρώπου, όπως είναι το ψωμί του τοστ, μπορεί να συμβάλλει τόσο στην κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο, όσο και στην βελτίωση του βαθμού απορρόφησης του στο πεπτικό σύστημα, χάρη στην βιταμίνη D που περιέχει.
Μαζί με την συστηματική και επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, απαιτείται η αξιολόγηση της οστικής πυκνότητας και η παρακολούθηση από ειδικό γιατρό κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο και η τακτική σωματική δραστηριότητα. Λίγα λεπτά άσκησης με επιβάρυνση και λίγο περπάτημα είναι αρκετά για να σας προσφέρουν νεότητα για αρκετά περισσότερα χρόνια !