Αποφάσισες να γίνεις πιο έξυπνος; Διατροφικές αλλαγές που μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφή και άσκησηΔιατροφή και παθολογικές καταστάσειςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Πολλοί άνθρωποι θα σκεφτούν ότι θα ήθελαν να τρέχουν γρηγορότερα ή να είναι πιο αδύνατοι. Σπάνια όμως θα σκεφτούν ότι θα ήθελαν να είναι πιο έξυπνοι! 

Το τρέξιμο ή η ρύθμιση του βάρους είναι ικανότητες που γνωρίζουμε ότι «περνούν από το χέρι μας». Γνωρίζουμε ότι αν προπονηθούμε, θα καταφέρουμε να τρέξουμε γρηγορότερα, όπως και αν προσέξουμε την διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε το βάρος μας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την εγκεφαλική λειτουργία. Ξέρουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις αλλά δεν νιώθουμε ικανοί να βελτιώσουμε την ταχύτητα αντίληψης ή τη μνήμη. Στην πραγματικότητα, μελέτες συσχετίζουν την διατροφή με την πρόκληση εγκεφαλικών δυσλειτουργιών. 

Σύμφωνα με έρευνα της φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης ευθύνονται για τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών. Αυτές οι κολλώδεις πρωτεϊνικές σειρές, ευθύνονται αρχικά για εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και στην εξέλιξη τους, για την νόσο του Alzheimer.

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη στο νοσοκομείο του Brigham, φάνηκε ότι η δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα ήταν υπεύθυνη, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου για την μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και κυρίως την μνήμης. 

Από την πλευρά μας, ως καταναλωτές, δεν χρειάζεται να λύσουμε κάποιον τρομερό γρίφο. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση των χαμηλών επιπέδων LDL στο αίμα η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων. Παράλληλα η διασφάλιση της πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων καθόλη την διάρκεια της ημέρας, μοιρασμένους στα κυρίως γεύματα και στα σνακ και η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Άλλα θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, η κουρκουμίνη (κυρίως μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής), οι λιποδιαλυτές βιταμίνες D και Ε, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο σίδηρος. 

Πιο πρακτικά, σε επίπεδο διατροφικών οδηγιών στοχεύστε στις παρακάτω οδηγίες:
  • Προσθέστε στην διατροφή σας μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. 

Η μεσογειακή διατροφή, η δική μας διατροφή, είναι πραγματικά το «κλειδί» για την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Το ελαιόλαδο, τα ψάρια, το ταχίνι, το αβοκάντο, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση κάθε διατροφικής προσπάθειας με στόχο την καλύτερη μνήμη.

  • Βάλτε την ολική άλεση στην καθημερινότητα σας. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του την προσφέρουμε στην πιο απλή μορφή. Στόχος μας η υποστήριξη με σύνθετους υδατάνθρακες που θα έχουν σταδιακή απορρόφηση. Έτσι, η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα θα είναι σταδιακή και θα έχετε ενέργεια για παρατεταμένο χρόνο. Αλλάξτε το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης. Αλλάξτε το λευκό ρύζι με καστανό και επιλέξτε μόνο δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης σας επιτρέπουν να ξεκινάτε την ημέρα σας με ενέργεια για όλο το σώματα αλλά και τον εγκέφαλο. Παράλληλα προσφέρουν φυτικές ίνες και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  • Καταναλώστε άπαχα ζωικά προϊόντα όπως κοτόπουλο και ψάρι, και πιο αραιά μοσχάρι και χοιρινό χωρίς ορατό λίπος. Μην ξεχνάτε τα αυγά και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. 
  • Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά, προσθέτοντας και την κάρυ στις επιλογές σας. Μειώστε παράλληλα το αλάτι.
Κάντε αλλαγές και στον τρόπο ζωής
  • Εκτός από τις διατροφικές προσαρμογές, για την μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης αίματος, αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βάρος σας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart