Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων ετών συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών με το μειωμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, επηρεάζει άμεσα τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του International Food Information Council, η κατανάλωση δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης και καστανού ρυζιού, οδήγησε στην αύξηση συγκεκριμένων βακτηρίων στο παχύ έντερο, που με την σειρά τους ενίσχυσαν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μετρίασαν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο έντερο και αύξησαν την παραγωγή σημαντικών λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου.
Το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ρουχισμός είναι πιο ελαφρύς, γίνεται εντονότερο. Άτομα που το αντιμετωπίζουν αναφέρουν ότι μπορεί τις πρωινές ώρες η κοιλιά να είναι επίπεδη και μετά το μεσημέρι, συχνά μετά την λήψη κάποιου γεύματος να «φουσκώσει» έντονα και να παραμείνει μέχρι και το βράδυ.
Το γεγονός αυτό συχνά οφείλεται είτε στην αργή πέψη, είτε στην δυσκοιλιότητα, είτε στην αυξημένη παραγωγή αερίων στον εντερικό αυλό. Στόχος της καθημερινής διατροφής θα πρέπει να είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η σωστή επιλογή τροφίμων αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της προσπάθειας. Επίσης όμως σημαντική είναι η σωστή κατανομή γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας και η τακτική λήψη τους. Μικρά γεύματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου.
Στην επιλογή τροφίμων, αρχικά αποφύγετε εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων. Ο αποκλεισμός τους δεν χρειάζεται να είναι μόνιμος. Πρέπει όμως να τα αποφύγετε για 20-30 ημέρες, να παρακολουθήσετε την απόκριση και να τα καταναλώσετε και πάλι με την μορφή δοκιμασιών. Δηλαδή να τα εντάσσετε στο διαιτολόγιο σας για 2-3 ημέρες και να παρακολουθείτε τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να υπάρξουν. Αποφύγετε λοιπόν το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα όσπρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Στην λίστα των τροφίμων που πρέπει μόνιμα να αποφεύγετε είναι τρόφιμα και γεύματα, πλούσια σε κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά οξέα. Τέτοια είναι τα τηγανιτά, τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια και γαριδάκια και τα ζωικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
Τρόφιμα που πρέπει να έχετε καθημερινά στο διαιτολόγιο σας είναι εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε μέτρια όμως ποσότητα. Συνοδεύστε λοιπόν με σαλάτα τα κυρίως σας γεύματα, χωρίς όμως υπερβολές. Επίσης αντικαταστήστε όλα τα δημητριακά με ολικής άλεσης. Δηλαδή προτιμήστε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ. Έτσι θα αποφύγετε την δυσκοιλιότητα χωρίς να έχετε προβλήματα με την πέψη. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό σας γεύμα, μπορούν να βάλουν τα θεμέλια για μία καλή διατροφή και αποφυγή των φουσκωμάτων, καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν αποτελούν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία με την σειρά τους όχι μόνο συμβάλλουν στην αποφυγή του φουσκώματος αλλά παράλληλα καθορίζουν και την συνολική υγεία του οργανισμού σας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται η κατανάλωση τους με κεφίρ ή αριάνι. Αυτά είναι προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος και περιέχουν μικροοργανισμούς που εξυπηρετούν την καλύτερη εντερική λειτουργία.
Για τα υπόλοιπα τρόφιμα που θα συμπληρώσουν το ημερήσιο διαιτολόγιο, επιλέξτε απλές μεθόδους παρασκευής, όπως ο βρασμός ή το ψήσιμο, χωρίς πολλά πρόσθετα. Τις πρώτες ημέρες, κατά την οξεία φάση, θεωρείται σκόπιμος και ο περιορισμός της χρήσης μπαχαρικών.
Συμπληρώστε την προσπάθεια σας με έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ, αποφύγετε καταστάσεις που σας στρεσάρουν και κάντε κάποια ήπια μορφή φυσικής δραστηριότητα έστω και για 15 λεπτά καθημερινά.