Θα θέλατε να χάσετε λίγα κιλά; Αν θέλετε να τα χάσετε «μια και καλή», τότε πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο διατροφής αλλά και ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πληθώρα ερευνών των τελευταίων ετών. Επίσημοι επιστημονικοί φορείς από όλο τον κόσμο, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Βρετανικός και ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων κ.α. μας υποδεικνύουν ότι ο δρόμος για την μόνιμη απώλεια βάρους με παράλληλη βελτίωση του επιπέδου υγείας μας περνάει από την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Δηλαδή τον εντοπισμό προβληματικών συνηθειών και την βελτίωση τους.
Η «τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών» μπορεί να επιτευχθεί με την επίσκεψη και παρακολούθηση από επιστήμονες διαιτολόγους, οι οποίοι αναγνωρίζουν σημεία της διατροφής μας στα οποία σφάλουμε και μας καθοδηγούν με συγκεκριμένα και σταδιακά βήματα στην βελτίωση τους χωρίς όμως να μας στερούν από αυτά που θεωρούμε ως «τις μικρές χαρές» της ζωής μας. Τα πιο συνηθισμένα λάθη της καθημερινής-σύγχρονης διατροφής εστιάζονται στην υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων, λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων και στην μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Στόχος δεν είναι ο αποκλεισμός των μεν αλλά ούτε και η κατανάλωση χόρτων καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Μικρές αλλαγές μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς την ανάγκη υπερπροσπάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν:
- Την ενσυνείδητη διατροφή. Εστιάζουν δηλαδή στον τρόπο και τον χώρο κατανάλωσης του γεύματος και στοχεύουν στην μεγιστοποίηση του αισθήματος απόλαυσης και του κορεσμού. Η αποφυγή της κατανάλωσης τροφής κατά την διάρκεια της εργασίας ή βλέποντας τηλεόραση, η καλή μάσηση είναι μερικά από τα σημεία ελέγχου και βελτίωσης.
- Την δημιουργία μίας υγιεινής διατροφικής ρουτίνας. Κανόνες όπως η εκκίνηση της ημέρας με ένα σωστό πρωινό, η κατανάλωση τακτικών γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας για την αποφυγή της έντονης πείνας αλλά και την σωστή θρέψη, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας για μείωση του βάρους.
- Την σωστή επιλογή τροφίμων. Οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα τρόφιμα που θα απαρτίζουν το ημερήσιο διαιτολόγιο είναι οι πρωταγωνιστές. Η επιλογή τροφίμων που έχουν το κατάλληλο διαθρεπτικό προφίλ και μπορούν να βοηθήσουν στην αίσθηση κορεσμού και την θρέψη, είναι πάντα ο βασικός στόχος. Ολικής άλεσης δημητριακά όπως ψωμί, μακαρόνια, φρυγανιές ή κράκερς, ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως κεφίρ και αριάνι, λίγο αλλά καλό κρέας χωρίς πολύ λίπος, κοτόπουλο και ψάρι και φυσικά όσπρια και λαχανικά άφθονα πρέπει να απαρτίζουν την διατροφή. Όμως η αρχική μου υπόσχεση στην εκκίνηση του κειμένου ήταν ότι δεν θα χάσουμε και την απόλαυση! Όταν ορισμένα απογεύματα χρειάζεστε λίγη γλυκιά γεύση προσπαθήστε να κάνετε και πάλι την σωστή επιλογή. Αν θέλετε τα μπισκότα σας επιλέξτε μπισκότα τύπου Digestive, χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι ολικής άλεσης και αν θελήσετε σοκολάτα, διαλέξτε και πάλι τα μπισκότα τύπου Digestive (με φυτικές ίνες) αλλά με επικάλυψη σοκολάτας. Προσέξτε όμως την ποσότητα κατανάλωσης. Στην συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, η διατήρηση του μέτρου είναι πιο σημαντική αλλά και πιο δύσκολη.
- Την διαχείριση των «δύσκολων» περιστάσεων. Για άλλους είναι τα κοινωνικά γεύματα και για άλλους οι ώρες που είναι μόνοι τους σπίτι. Ο εντοπισμός των επικίνδυνων σημείων και η δημιουργία στρατηγικής για να κερδίσουμε την μάχη είναι απαραίτητη.
- Την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Είπαμε ότι δεν χρειάζεται υπερπροσπάθεια. Για όσους δεν κινούνται ακόμα και λίγα λεπτά περπάτημα καθημερινά είναι αρκετά. Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο όμορφα με το σώμα σας, να ελέγξετε την πρόσληψη τροφής και να αυξήσετε τις καύσεις σας.
- Την βελτίωση του τρόπου ζωής. Ο καλός ύπνος και η τακτική προσπάθεια περιορισμού του άγχους με πρακτικές χαλάρωσης είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ. Η συντονισμένη προσπάθεια σε διάφορους άξονες, μπορεί να σας δώσει το αποτέλεσμα, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα συντηρήσετε όσο θα διατηρείτε τις ίδιες συνήθειες!