Το ψωμί, τα είδη σιταριού και οι αρχαίοι σπόροι ως λειτουργικά τρόφιμα

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Εμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά αγοράζουν καθημερινά ψωμί. Συνήθως το καταναλώνουν συνοδεύοντας το φαγητό τους και ως ψωμί θεωρούν τόσο «του φούρνου», όσο και του τοστ. 

Τα χαμηλά εισοδήματα φαίνεται να προτιμούν το χωριάτικο, ενώ όσο αυξάνεται, αυξάνεται παράλληλα και η επιλογή του ψωμιού ολικής άλεσης ως ένα καλύτερο και πιο υγιεινό προϊόν. 

Το ψωμί αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου και η σωστή επιλογή του μπορεί να καθορίσει σε ένα σημαντικό ποσοστό την επαρκή πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών

Η ανάγκη για σωστή επιλογή τροφίμων και καλή διατροφή καθημερινά, τα τελευταία χρόνια γίνεται διαρκώς και πιο επιτακτική. Ερευνητικές αποδείξεις συνδέουν την υγιεινή διατροφή με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καλύτερη συνολική υγεία και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μία συνεχής προσπάθεια από τους παραγωγούς για την βελτίωση των βασικών τροφίμων, που αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής. Η βελτίωση περιλαμβάνει την χρήση καλύτερων πρώτων υλών, αλλά και συστατικών που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας του καταναλωτή. 

Στην κατηγορία του ψωμιού, οι αλλαγές είναι πολλές και άλλες τόσες οι επιλογές που καλείται να κάνει ο καταναλωτής. Η τελική απόφαση θα καθορίσει τελικά το ποσό πρόσληψης φυτικών ινών, τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού – δηλαδή πόσο θα επηρεάσει τις τιμές του σακχάρου-, το ποσό των ω-3 λιπαρών οξέων και ορισμένων μικροστοιχείων. Αν αναλογιστείτε ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 4-5 φέτες ψωμί ημερησίως, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αξία κατανάλωσης ενός θρεπτικού ψωμιού. 

Από την θεωρεία στην πράξη

Αν μέχρι το σημείο αυτό σας έχω μπερδέψει, στην πράξη τα πράγματα είναι πιο απλά. Πιο θρεπτικό ψωμί ορίζεται από το είδος του σταριού που χρησιμοποιείται και από άλλα τρόφιμα που μπορούν να το εμπλουτίσουν. 

Μετά το λευκό ψωμί, στην διάθεση σας βρίσκεται το ψωμί ολικής άλεσης που περιέχει ολόκληρο τον καρπό του σιταριού. Έτσι επηρεάζει λιγότερο τις τιμές γλυκόζης αίματος και παράλληλα είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Εάν το σιτάρι είναι ιδιαίτερης ποικιλίας, όπως το δίκοκκο σιτάρι, τότε το τελικό προϊόν είναι λιγότερο επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα και λιπάσματα – το δίκοκκο σιτάρι δεν χρειάζεται αφού είναι πιο ανθεκτικό – ενώ παράλληλα περιέχει λιγότερη και πιο εύπεπτη γλουτένη και περισσότερο μαγνήσιο. 

Εάν στο αρχικό προϊόν γίνει προσθήκη ιδιαίτερων σπόρων, θα αποκτήσει και τις ιδιότητες του. Τρανό ελληνικό παράδειγμα είναι το σησάμι, το οποίο προσδίδει στο ψωμί ξεχωριστή γεύση και το εμπλουτίζει με την ποικιλία θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Μία νέα επιλογή σπόρου ακούει στο όνομα “chia”, οι οποίοι είναι σπόροι που προέρχονται από την παραδοσιακή διατροφή της Νότιας Αμερικής και περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα και η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τους είναι κυρίως εκείνη που έχει μετατρέψει τους σπόρους chia σε ένα σούπερ τρόφιμο! Η χρήση τους στο ψωμί μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σύγχρονης διατροφής που χαρακτηρίζονται από την μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. 

Όλες οι παραπάνω διατροφικές επιλογές είναι ιδανικές λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Είναι εύκολες στην προμήθεια αλλά και στην συντήρηση, αφού το συσκευασμένο ψωμί του τοστ υπάρχει στα ράφια του σούπερ μάρκετ και συντηρείται εύκολα, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους παστερίωσης και συσκευασίας. 

Εν κατακλείδι

Το ψωμί από ένα βασικό της ελληνικής παράδοσης και διατροφής, πρέπει να αποτελέσει το όχημα για την βελτίωση της σύγχρονης διατροφής. Κάποτε μπορεί να έσωσε τον άνθρωπο από την πείνα, στις μέρες όμως και με τον κατάλληλο εμπλουτισμό, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της θρέψης και τελικά της υγείας των καταναλωτών. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart