Τα λειτουργικά τρόφιμα στις υπηρεσίες της υγείας σου

Posted in Διατροφικά νέαΌλα τα άρθρα

Η επιλογή λειτουργικών τροφίμων, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη θρέψη και βελτίωση του επιπέδου υγείας του καταναλωτή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Μελέτη Διατροφής και Υγείας, η διατροφή του Έλληνα υπολείπεται σε βασικά και απαραίτητα μικροστοιχεία.

Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα

Η πρώτη συστηματική διερεύνηση των θετικών επιδράσεων της λειτουργικότητας των τροφίμων πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία πριν από 2 δεκαετίες. Η σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων οδήγησε αρχικά την Ιαπωνική κυβέρνηση και στην συνέχεια τους υπόλοιπους οργανισμούς τροφίμων σε όλο τον κόσμο, στην θεσμοθέτηση των λειτουργικών προϊόντων. Σύμφωνα με αυτή, λειτουργικό τρόφιμο ορίσθηκε ως εκείνο που δύναται να ευεργετήσει μία ή περισσότερες δράσεις του ανθρώπινου οργανισμού επιπλέον της απλής θρέψης με αποτέλεσμα είτε την βελτίωση του επιπέδου υγείας, είτε την μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιας ασθένειας. 

Λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να είναι φυσικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία η φύση παρέχει με το κατάλληλο διαθρεπτικό προφίλ ώστε να παρουσιάζει μία από τις παραπάνω δράσεις, αλλά και τρόφιμα τα οποία έχουν εμπλουτισθεί με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή έχει βελτιωθεί με τεχνητό τρόπο η βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων από τα συστατικά του. 

Τι λένε οι έρευνες

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διατροφικής Ενημέρωσης (EUFIC), ο αυξημένος πια αριθμός εμπλουτισμένων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή αγορά, θα έπρεπε να έχει μηδενίσει τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Ερευνητικά όμως αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη ορισμένων μικροστοιχείων θεωρείται ακόμα κρίσιμη. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου προτείνει την δράση σε δύο άξονες: Την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών με επιλογή περισσότερο θρεπτικών τροφίμων ενώ παράλληλα οι εταιρίες τροφίμων να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα με υψηλή κατανάλωση με τα συγκεκριμένα μικροστοιχεία. 

Το πείραμα έγινε στις Σκανδιναβικές χώρες, περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Οι εταιρίες τροφίμων προ αρκετών ετών, εμπλούτισαν τα γάλατα με βιταμίνη D. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη έλλειψη βιταμίνης D στους κατοίκους των μεσογειακών χωρών, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες οι τιμές της είναι υψηλότερες! Το ίδιο έγινε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτοντας φυλλικό οξύ σε άλευρα για την μείωση της γέννησης βρεφών με προβλήματα στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Μία 10ετία αργότερα, μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  (ΠΑΜΕΔΥ – Πανελλήνια Μελέτη Διατροφής και Υγείας) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή του σύγχρονου Έλληνα υπολείπεται σημαντικά σε βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ.

Η λύση του γρίφου

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχει ψωμί του τοστ που είναι εμπλουτισμένο στα συγκεκριμένα μικροστοιχεία. Μία ποσότητα 100 γραμμαρίων καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτά. Αποτελεί μία ασφαλή και καθημερινή λύση στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών  που αποδεδειγμένα πάσχει ο ελληνικός πληθυσμός. Η κάλυψη τους μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την γνωσιακή ικανότητα κ.α. 

Άλλες κατηγορίες εμπλουτισμένων τροφίμων που μπορούν να εξυπηρετήσουν την προαγωγή της υγείας του καταναλωτή, στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής, είναι εκείνα με ω-3 λιπαρά οξέα, με φυτικές ίνες, με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C  κ.α. Στόχος σου θα πρέπει να είναι η σωστή επιλογή των τροφίμων που θα «μπουν» στο καλάθι σου. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart