Πάτησε STOP στις απότομες αλλαγές γλυκόζης και ινσουλίνης για να πετύχεις ευκολότερη απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία

Posted in Απώλεια ΒάρουςΔιατροφή και παθολογικές καταστάσειςΔιατροφικά νέα

Η προηγούμενη χρονιά έφερε στο φως νέα δεδομένα για την συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας του Yale University, 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σε άλλη έρευνα, φέρουν τα ελληνόπουλα στις πρώτες θέσεις εμφάνισης παχυσαρκίας παγκοσμίως. Βασικό αίτιο είναι η άτακτη διατροφή και το τσιμπολόγημα, η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Όλα αυτά σε μία περίοδο που όλοι γνωρίζουν τον ρόλο της σωστής διατροφής και της άσκησης στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας.

Μία από τις πρώτες διαταραχές που αντιμετωπίζουν όσοι αυξάνουν το βάρος τους, είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί έναν συνδυασμό συμπτωμάτων όπως δυσανοχή στην γλυκόζη, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, η δυσανοχή στην γλυκόζη, οφείλεται στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, η οποία για αρκετά χρόνια δεν εντοπίζεται εύκολα στις τυπικές αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα είναι να το άτομο να διατηρεί συστηματικά ήπια αυξημένες τιμές γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί σε προβληματική μεταβολική λειτουργία και δυσχέρεια στην κινητοποίηση λίπους.

Για την αντιμετώπιση του, συστήνεται η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων ανά 3-4 ώρες. Η λήψη λοιπόν μικρογευμάτων είναι απαραίτητη για την βέλτιστη ρύθμιση και μεταβολική λειτουργία. Τα μικρογεύματα αυτά θα πρέπει να αποτελούνται από τρόφιμα 2 ή περισσότερων ομάδων τροφών, ώστε να αυξάνεται ο χρόνος πέψης και απορρόφησης των υδατανθράκων.

Επίσης, καθοριστικής σημασίας είναι και η περιεκτικότητα των μικρογευμάτων σε φυτικές ίνες. Η προσθήκη λαχανικών, φρούτων και ψωμιού ολικής άλεσης, προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο στομάχι, καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και φυσικά υψηλότερο επίπεδο κορεσμού. Στην κατηγορία αυτή, συναντάμε και κάποια νέα είδη αρτοσκευασμάτων, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υψηλή σε φυτικές ίνες. Είναι, τα λεπτά (THINS) και τραγανά αρτοσκευάσματα τύπου crispbreads που έχουν σαν βάση το αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Στην λίστα των επιλογών σας για τα πιο κατάλληλα μικρογεύματα είναι:

Φρυγανιές με σίκαλη ή crispbreads 100% Ολικής άλεσης με τυρί

Crispbreads Κλασικά με ταχίνι

Crispbreads 100% Oλικής άλεσης με ελιές και τομάτα

Γιαούρτι με φρούτα

Φρούτα με ξηρούς καρπούς

Φρυγανιές ολικής άλεσης ή crispbreads 100% Ολικής άλεσης με αυγό βραστό και αβοκάντο

Όλες οι παραπάνω επιλογές μικρογευμάτων αποτελούνται από τρόφιμα 2 ή 3 ομάδων τροφών. Περιέχουν υδατανθρακούχα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την παροχή ενέργειας αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β σε συνδυασμό με τρόφιμα από την ομάδα των γαλακτοκομικών ή των λιπαρών ή των πρωτεϊνούχων τροφίμων. Επίσης, είναι εύκολα στην συντήρηση, την μεταφορά και κατανάλωση τους, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στην δύσκολη και με γρήγορους ρυθμούς, καθημερινότητα.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart