Η υγεία και καλή λειτουργία του εντέρου μπορεί να είναι το κλειδί για την ρύθμιση του βάρους, την ψυχική υγεία και πολλών άλλων χρόνιων ανεπιθύμητων καταστάσεων. Μήπως όμως είναι και ο λόγος αύξησης της μόδας της χορτοφαγικής διατροφής;
Πως τα ζωικά και τα φυτικά τρόφιμα επηρεάζουν το έντερο.
Η φυτική διατροφή είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την λειτουργία του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί του εντέρου βοηθούν με την ζύμωση των άπεπτων φυτικών συστατικών, συμβάλλοντας στην διατήρηση ενός υγιούς και χωρίς φλεγμονές, εντερικού αυλού. Επιπλέον οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα φυτικά τρόφιμα μπορούν να αντιμετωπίσουν παθογόνα μικρόβια, να προλάβουν την δημιουργία φλεγμονής και να ενισχύσουν τον εντερικό φραγμό προς το εσωτερικό του οργανισμού.
Σε αντίθεση με αυτό, μία διατροφή πλούσια σε ζωικά τρόφιμα οδηγεί στην αυξημένη ζύμωση πρωτεϊνών, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη αντίδραση και στην μείωση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η πέψη συγκεκριμένων ζωικών πρωτεϊνών έχει συσχετισθεί με την δημιουργία καρδιαγγειακών ασθενειών.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nature Microbiology είχε σαν σκοπό την αξιολόγηση της επίδρασης της αποκλειστικά χορτοφαγικής διατροφής, της χορτοφαγικής που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά ή αυγό και της παμφαγικής διατροφής, στην σύσταση του εντερικού μικροβιώματος.
Πως τα διαφορετική είδα διατροφής επηρέασαν το μικροβίωμα
Η μελέτη αξιολόγησε 656 αποκλειστικά χορτοφάγους, 1.088 μερικώς χορτοφάγους και 19.817 παμφάγους που έδωσαν δείγμα κοπράνων για έλεγχο.
Το μικροβίωμα κάθε ομάδας διέφερε σημαντικά. Για παράδειγμα, οι μικροοργανισμοί σε πλειοψηφία στους παμφάγους ήταν εκείνοι που βοηθούσαν στην πέψη του κρέατος, αλλά κα ορισμένοι που σχετίζονταν με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Σε αντίθεση, οι μικροοργανισμοί σε πλειοψηφία στους αποκλειστικά χορτοφάγους ήταν εκείνοι με βασικό ρόλο την πέψη και αποδόμηση των φυτικών ινών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που είναι καθοριστικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη και συμβάλλουν στην προστασία έναντι καρδιαγγειακών νόσων, διαφόρων μορφών καρκίνου κ.α.
Ο Streptococcus thermophilus που συνήθως βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, βρέθηκε σε αυξημένο αριθμό σε χορτοφάγους που κατανάλωναν γάλα. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προκάλεσε μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών διατροφής.
Το μικροβίωμα όλων των χορτοφάγων σχετιζόταν έντονα με την πέψη φρούτων και κυρίως λαχανικών.
Οι παμφάγοι είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.
Οι χορτοφάγοι που κατανάλωναν γαλακτοκομικά είχαν περισσότερους μικροοργανισμούς που σχετίζονταν με την πέψη του γάλακτος.
Πόσο σημαντικές είναι οι διαφορές στην υγεία, ανάλογα την μορφή διατροφής
Σύμφωνα με την μελέτη, οι μικροοργανισμοί που συναντώνται σε όλους τους χορτοφάγους σχετίζονται με την καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, συγκριτικά με τους παμφάγους.
Οι αποκλειστικά χορτοφάγοι παρουσίασαν ακόμα καλύτερους δείκτες συγκριτικά με τους χορτοφάγους που κατανάλωναν γαλακτοκομικά.
Το σημείο που υπερτερούσαν οι παμφάγοι, αφορούσε κυρίως την ενζυματική δραστηριότητα για την απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών όπως την βιταμίνης Β12.
Ωστόσο, η προσθήκη διαφορετικών τροφίμων σε κάθε τύπο διατροφής, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από έναν παμφάγο, μπορεί να εμπλουτίσει το μικροβίωμα και να προάγει την υγεία του ατόμου.
Ας βάλουμε όλη την πληροφορία.. στο πιάτο μας
Στόχος πρέπει να είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Τα οφέλη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και την συνολική υγεία του οργανισμού, είναι ξεκάθαρα. Δεν χρειάζεται όμως να φτάνετε σε ακραίες λύσεις, εκτός και αν είναι επιλογή σας. Οι έρευνες αποφάνθηκαν. Η ποικιλία τροφίμων και ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών επιλογών, θα φέρει καλύτερη σύσταση στο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου.
Η πρόταση μου λοιπόν περιλαμβάνει :
- Την τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών, κατά προτίμηση ζυμωμένων, όπως το κεφίρ, το αριάνι, το γιαούρτι και το τυρί.
- Τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Για να το πετύχετε, χωρίς να χάσετε την απόλαυση, στην αγορά θα βρείτε τρόφιμα όπως το φυτικό μπιφτέκι, και τα κεφτεδάκια, που φτιάχνονται αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες, υψηλής βιολογικής αξίας. Ανάλογη πρωτεΐνη και θρεπτικότητα θα βρείτε και στο φαλάφελ. Που είναι φτιαγμένο από ρεβίθι. Συνοδεύοντας τις επιλογές αυτές με λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθόλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς καμία σκέψη περιορισμού της ποσότητας, εκτός και αν συντρέχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα που την ορίζει.
- Την επιλογή οσπρίων ως κυρίως γεύμα αρκετές φορές εβδομαδιαίως. Θα τα βρείτε και στα τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, σε γεύση και όψη, και έχουν σαν βάση τα όσπρια και την σόγια.
- Μην αφήσετε την προσπάθεια σας να επηρεάσει την κοινωνικότητα σας. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση των ζωικών προϊόντων, αντικαθιστώντας τα με φυτικά εναλλακτικά κρέατος. Επιλέξτε προϊόντα όπως φυτικό μπιφτέκι ή κεφτεδάκια και προσέξτε να μη περιέχουν συντηρητικά και τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, αλλά επίσης μπορείτε να έχετε το κρέας σε ένα τραπέζι ή όποτε το αποφασίσετε χωρίς να θέσετε τους στόχους σας σε κίνδυνο.