- Νέα μελέτη από Φιλανδούς ερευνητές αναφέρει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ολικής άλεσης προϊόντων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και να περιορίσει το κόστος περίθαλψης.
- Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) φυτικών ινών ανέρχεται στα 25 γραμμάρια.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν γίνει προτάσεις από επίσημους φορείς, για την αύξηση της ΣΗΠ στα 35 γραμμάρια.
- Λιγότεροι από το 25% των ενηλίκων, λαμβάνει την επιθυμητή ποσότητα.
- Η επαρκής λήψη φυτικών ινών έχει συσχετισθεί με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καλύτερη ρύθμιση του βάρους.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μία από της ταχύτερα αυξανόμενες σε εμφάνιση χρόνιες νόσοι στην Φιλανδία αλλά και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους παίζουν καθοριστικό ρόλο σε προληπτικό επίπεδο.
Οι Φιλανδοί ερευνητές αναφέρουν, στην δημοσίευση στο NUTRIENTS, ότι σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, τουλάχιστον 3-6 μικρομερίδες τροφίμων ολικής άλεσης πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ανάλογα τις θερμιδικές ανάγκες του ατόμου. Περίπου το 1/3 των ανθρώπων δεν καταναλώνει ούτε 1 μικρομερίδα ημερησίως, ενώ τα 2/3 δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φυτικές ίνες!
Στα συμπεράσματα της μελέτης φαίνεται ότι ακόμα και 1 μόλις μικρομερίδα ολικής άλεσης τροφίμων ημερησίως, είναι αρκετή για να προσφέρει μία ανάλογη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και κατ’ επέκταση μείωση στο κόστος περίθαλψης των ανθρώπων αυτών.
Από την δική μου σκοπιά, βλέπω ότι μία πολύ απλή αλλαγή μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υγιείς ανθρώπους ακόμα και μετά την μέση ηλικία, με μία πολύ μικρή προσπάθεια. Προσθέτοντας εξίσου ή και περισσότερο γευστικά τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιο, όπως είναι το ολικής άλεσης ψωμί και τα δημητριακά πρωινού. Συγκεκριμένα τα δημητριακά πρωινού που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, μπορούν να προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, ενέργεια χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τον σίδηρο που περιέχουν και εξαιρετική γεύση. Προσωπικά προτιμώ τις φυσικές νιφάδες, αλλά θα βρείτε και νιφάδες που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης με σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα.