Σε άτομα με αυξημένο βάρος και/ή σακχαρώδη διαβήτη, ένα ημερήσιο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ένα πλούσιο σε θερμίδες πρωινό γεύμα, προάγει την απώλεια βάρους, βελτιώνει τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και μειώνει την ανάγκη χορήγησης ινσουλίνης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο 100η ετήσια συνάντηση της ενδοκρινολογικής εταιρείας του Chicago και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nutrients”.
Η μελέτη έγινε σε άτομα με παχυσαρκία (ΔΜΣ >30) που έπασχαν παράλληλα και από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Αξιολόγησε την επίδραση μίας διατροφής που περιείχε 3 βασικά γεύματα κάθε μέρα, μοιρασμένα σε ένα μεγάλο πρωινό, μέτριο σε θερμίδες μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό. Στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι είχε πολλές θετικές επιδράσεις στην λειτουργία του οργανισμού συγκριτικά με την παραδοσιακή οδηγία των 6 μικρών γευμάτων που μοιράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας σχεδόν ισόποσα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η καλύτερη απώλεια βάρους, μειωμένη αίσθηση πείνας, βελτιωμένος έλεγχος γλυκόζης, και μειωμένη χρήση φαρμάκων και ινσουλίνης.
Η επικεφαλής της μελέτη ισχυρίζεται ότι το πότε και πόσο συχνά τρώει κάποιος, είναι σημαντικότερο από το ύψος των θερμίδων. Η μεταβολική ικανότητα του οργανισμού αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας. Μία φέτα ψωμί στο πρωινό γεύμα οδηγεί σε μικρότερη αύξηση της γλυκόζης αίματος και παχαίνει λιγότερο συγκριτικά με όμοια φέτα ψωμί που καταναλώνεται το βράδυ.
Σχετικά με την απώλεια βάρους, στην μελέτη υπήρχαν 2 ομάδες που ακολούθησαν διαφορετικά διαιτολόγια ίσης θερμιδικής αξίας. Η μία ομάδα είχε 3 γεύματα με πλούσιο πρωινό, μέτριο μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό, ενώ η δεύτερη είχε 6 ανάλογα γεύματα. Τα άτομα της πρώτης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά σε 3 μήνες, ενώ της δεύτερης έχασαν μόλις 1,4 κιλό. Η γλυκόζη νηστείας (πρωινή τιμή) μειώθηκε από 161 mg στα 107 mg, ενώ στην δεύτερη ομάδα από 164 mg στα 141.
Σημαντική να αναφερθεί είναι και η ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων, η οποία μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα με το πλούσιο πρωινό, ενώ στην δεύτερη ομάδα αυξήθηκε!
Συμπερασματικά, για άλλη μία φορά, διαβάζουμε με ανοιχτό το στόμα, αποτελέσματα μίας μελέτης που αποτελούσαν την συνήθη πρακτική του παππού και της γιαγιάς μας! Η σύγχρονη ζωή του Δυτικού κόσμου έχει οδηγήσει σε αλλαγές που φέρουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου.
Από την δική μας πλευρά, η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει οργανωμένα και με τακτική. Εάν, παρασυρόμενοι από τα αποτελέσματα, αποφασίσουμε ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, θα οδηγηθούμε σύντομα σε μία αποτυχία. Όταν η καθημερινότητα μας έχει έναν ρυθμό, εμείς είναι δύσκολο να «χτυπάμε» σε έναν άλλο, δικό μας ρυθμό.
Παρατηρώντας τα αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό. Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ένα μέρος πρωτεΐνης, καταναλώνοντας γιαούρτι, κεφίρ, γάλα, τυρί ή αυγά. Συνδυάστε την με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη από δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί και φρούτα. Προσέξτε η ολική άλεση στα δημητριακά σας να είναι το 1ο συστατικό και να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρος. Προσθέστε υγιεινά λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι ή αβοκάντο και ελαιόλαδο. Προγραμματίστε τι θα μπορείτε να έχετε για το μεσημεριανό σας γεύμα. Μην φάτε λίγο. Το «λίγο» και το «καλό» δεν βαδίζουν παράλληλα. Καταναλώστε ένα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες γεύμα και συνοδεύστε το με σαλάτα. Καταναλώστε φρούτα το απόγευμα και το δείπνο, ας ελπίσουμε ότι δεν θα πεινάτε πολύ ώστε να περιορίσετε την ποσότητα.
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και το αποτέλεσμα εγγυημένο!