Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχετε ακούσει για τον ρόλο της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση και πρόληψη της κατάθλιψης, της ακμής και των συμπτωμάτων του COVID-19. Τώρα όμως γίνεται συζήτηση και για τον ρόλο της στην απώλεια βάρους.
Φυσικά δεν είναι τυχαίο. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν την συσχέτιση!
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνεται μέσω της τροφής αλλά και από συμπλήρωμα. Επίσης συντίθεται στην επιδερμίδα κατά την έκθεση στον ήλιο.
- Είναι ζωτικής σημασίας για
- Την διατήρηση της οστικής πυκνότητας,
- Την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και
- Την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
Περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκεται σε έλλειψη βιταμίνης D και ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο όπως:
- Άτομα τρίτης ηλικίας
- Βρέφη που θηλάζουν
- Άνθρωποι με σκούρο δέρμα
- Άνθρωποι που δεν εκτίθενται στον ήλιο και
- Άνθρωποι με παχυσαρκία.
Η σχέση βιταμίνης D και παχυσαρκίας
Μελέτες από το 2003 και 2004 αναφέρουν ότι ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος και ποσοστό λίπους σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Το πρόβλημα δεν φαίνεται να οφείλεται σε διατροφικά αίτια ή την έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, παχύσαρκα άτομα φαίνεται να έχουν χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για την μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργή μορφή της.
Μήπως το βάρος επηρεάζει τις ανάγκες σε βιταμίνη D;
Ας το δούμε ανάποδα. Άτομα και κυρίως γυναίκες, με αυξημένο βάρος και λίπος, που κατάφεραν να το μειώσουν, βρέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους, τόσο υψηλότερες ήταν και οι τιμές βιταμίνης D.
Να προσθέσω ότι άτομα που ενίσχυσαν την πρόσληψη βιταμίνης D, έχασαν ευκολότερα βάρος και λίπος. Τελικά το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;
Πως η βιταμίνη D βοηθάει την απώλεια βάρους;
Απώλεια βάρους = υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Από μαθηματική σκοπιά, η ισότητα ισχύει και αντίστροφά.
Σύμφωνα με την δημοσιευμένες έρευνες, γνωρίζουμε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση λίπους, περιφερείας μέσης και γοφών και φυσικά του Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης φαίνεται να βοήθησε και στην συντήρηση του απολεσθέντος βάρους.
Μεταβολικά, η βιταμίνη D περιορίζει την δημιουργία λιποκυττάρων αλλά και την αποθήκευση λίπους σε αυτά. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης που συμμετέχει στην έλεγχο της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και πληρότητας μετά από κάποιο γεύμα.
Διατροφικές πηγές βιταμίνης D
Ενισχυμένα τρόφιμα (ψωμί του τοστ): Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε ψωμί του τοστ σε φέτες, ενισχυμένο με βιταμίνη D. Παράλληλα έχει σίδηρο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, που αποτελούν ζητούμενο για την διατροφή των Ελλήνων.
Τα λιπαρά ψάρια : Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πολύ καλές πηγές.
Κρόκος αυγών: αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη D. Μην ανησυχείτε για την χοληστερόλη τους.
Άλλες πηγές βιταμίνης D
Στα φαρμακεία θα βρείτε και αρκετά διατροφικά συμπληρώματα σε διάφορες μορφές. Περισσότερο αποτελεσματικά είναι σκευάσματα σε μορφή spray, αφού όπως έχει αποδειχθεί, επιτυγχάνουν καλύτερη απορρόφηση.